Kuchnia japońska KOFUKU

KOFUKU. Pod tą nazwą prowadzimy dwa bistra, do których zapraszamy na spotkania z kuchnią japońską. Nasze restauracje japońskie oczekują na klientów, dla których wrażenia kulinarne są częścią poznawania nowych kultur i tradycji, wyprawą w świat nowych smaków. Nasi kucharze i sushi masterzy od lat dbają o jakość naszej kuchni, rozwijają się, podróżując i biorąc udział w szkoleniach. Zapraszamy do Sushi Shop&Bistro we Wrocławiu i w Katowicach.

Sushi – powiew tradycji i kultury japońskiej

Sushi niesie powiew japońskiego ducha. Pierwsze wzmianki o sushi znaleźć można już w VIII wieku w zbiorze praw zwanym „Yorituryo”. Przez kolejny tysiąc lat sposoby przygotowywania tej potrawy ewoluowały, by w XVIII stuleciu rozkwitnąć w pełni. Od tego czasu sushi rozpoczęło podbój całego świata i stało się popularne również a Polsce. Tradycyjne wartości kultury kraju kwitnącej wiśni, jakimi są prostota i skromność doskonale odzwierciedla kuchnia japońska. Sushi to prosta potrawa wykorzystująca ryby z mórz okalających kraj oraz ryż będący podstawowym zbożem Japonii. Przygotowanie sushi traktowane jest jak sztukę, musi cieszyć wszystkie zmysły, nadzwyczajnie smakować, a jednocześnie zadowalać zmysł estetyki.

Sushi a zdrowie

Sushi to przede wszystkim świeże ryby i owoce morza oraz dokładnie wyselekcjonowany ryż. To również zdrowe i dostarczające witamin, jodu, wapnia i żelaza algi oraz niebanalne dodatki takie jak, japoński chrzan i marynowany imbir. Wszystkie składniki są harmonijnie połączone w potrawę, które nie tylko znakomicie smakuje, ale również dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Sushi pozbawione jest cholesterolu, tłuszczy oraz ma bardzo mało kalorii. Pełne jest za to witamin i cennych makroelementów.

Podziel się:

Zadzwoń i zamów przez telefon:

+48 535 20 60 60 Wrocław Sky Tower
+48 575 12 60 60 Katowice Libero
+48 574 74 60 60 Wrocław Ovo